Кметът на Пловдив искаше за Коледа да заколи ритуално две прасета. Убедено

...
 Кметът на Пловдив искаше за Коледа да заколи ритуално две прасета. Убедено
Коментари Харесай

Пловдив 2019: Ама че свинщина!

 Кметът на Пловдив искаше за Коледа да заколи ритуално две свине. Убедено и уверено, в радостно очакване на празничните дни той разгласи пред общинските съветници, че кани жителите на обичайно колене на свине в центъра на града. Целта била да бъдат спазени българските коледни обичаи:  " Много хора, и на първо място младите, към този момент нямат възможност да отидат на село и да видят тази традиция. Затова взехме решение да докараме тази традиция в града ", съобщи кметът Иван Тотев.Предложението притегли вниманието на мнозина: едни се питаха дали двете свине ще стигнат за целия град, други - дали в действителност би трябвало да бъдат ритуално заклани в центъра на града под коледното дърво, трети пък се усъмниха, че тази традиция отива на една европейска културна столица. " Политиците, които ни ръководят, имат друга визия за култура от хората, които се занимават с просвета, и които през цялото време работиха за кандидатурата на Пловдив за културна столица на Европа. Политиците си мислят, че ще създадат усещане с сходни акции, като освен това не виждат културата като нещо, което провокира промени и е насочено към бъдещето ", споделя Манол Пейков, издател и един от основателите на концепцията за кандидатурата на Пловдив за европейска културна столица. Той беше и член на фондация  " Пловдив 2019 ", състояща се от петима представители на гражданското общество и четирима политици, която трябваше да създаде рамковата стратегия за кандидатурата на Пловдив. Преди година и половина обаче той и останалите представители от гражданската квота напуснаха фондацията поради това, че доста от първоначалните хрумвания и планове, с които Пловдив кандидатства за европейска столица на културата, не срещат утвърждението на локалните политици. 
Политици против Столипиново

Една от главните тематики на кандидатурата беше обвързвана с етническите малцинства и най-много с ромското население.Най-голямото ромско гето на Балканите, Столипиново, трябваше да бъде част от културната стратегия през идната година. " Ние имаме вяра, че културата е способна да генерира обществени промени. Повечето младежи от Столипиново в никакъв случай не са напускали гетото. В същото време хората от другите райони на града в никакъв случай не посещавали гетото. Политиците обаче взеха решение, че не бивало да демонстрираме задния си двор пред чужденците - били сме имали и други етноси ", споделиха те, отхвърлиха концепцията и стопираха плановете, споделя Манол Пейков.

Под мотото " Заедно! " трябваше да се подчертава на положението на ромите и сложното обществено общуване. Именно концепцията, че с култура могат да се преодоляват спорове, убеди журито и то реши в интерес на кандидатурата на Пловдив. Мотото остана, плановете обаче не оцеляха.
 Manol Peykov (DW/R. Breuer)
Манол Пейков

" Социалната неустановеност през 1990-те години направи хората подозрителни и недоверчиви по отношение на някои малцинства. Те мислеха, че " другите " ще им лишават нещо от обществения статут. Този метод на мислене съществува и у двете страни. При кандидатстването ние знаехме, че Пловдив има богата история, археология и мултикултурно общество, само че взехме решение да оставим настрани политическата уместност и намерено да приказваме за проблемите и напреженията сред етносите. Точно по този начин формулирахме и нашата кандидатура ", споделя Мариана Чолакова, почетен консул на Германия в Пловдив и също един от инициаторите за кандидатурата на града.

Пловдив - център на култури, религии и столетия

Пловдив е един от най-старите градове в света с 8 хиляди години история. В него са живели траки, римляни, славяни и други нации, обогатявайки го. Това се вижда и в неговата архитектура: римският амфитеатър, раннохристиянската базилика, християнски, мюсюлмански и еврейски молитвени храмове си съжителстват с магазини за хипстъри, съвременни кафенета, ателиета на художници и стрийт арт съоръжения. Пловдив е привлекателен център за създатели и хъб за млади бизнесмени - един пулсиращ град, който с право е разгласен за европейска културна столица за 2019 година.

Мариана Чолакова също е уверена в това. " Гледам с оптимизъм към настъпващата година. Титлата " Европейска културна столица " ни дава опция да станем деен член на европейската културна сцена. Досега ни липсваше самочувствие за това ", споделя тя.
 Bulgarien Plovdiv - Altstadt am Abend (picture-alliance/dpa/J. Kalaene)
Плодвив - обаянието на Стария град

През 2019 година Пловдив чака два милиона туристи от целия свят. Подготовката върви на цялостни обороти, само че все пак доста от културните институции ще останат затворени. Ремонтните действия на централния площад още не са приключени, макар че поръчката за ремонта датира от 2014 година. Сега строителите се пробват да прикрият строителната площадка с пана и декори. Няма и задоволително подобаващи зали за плануваните културни прояви. Политиците се провалиха в доста връзки и не съумяха да приготвят града за богатата на културни събития година.

" Старата и единствена концертна зала в Пловдив е в доста неприятно положение от години и не може да бъде употребена. Проектът за ремонт на залата отлежава от минимум три години при кмета. Досега нищо не направено ", споделя Манол Пейков и изброява още няколко здания, застрашени от разпад: " Най-голямото кино от комунистическо време " Космос " с 900 места също е в окаяно положение. Под натиска на гражданското общество кметът даде обещание преди две години да отпусне един милион лв. за ремонт на залата, само че и до през днешния ден киното не е пипнато ", допълва той.

Един от водещите планове в границите на " Пловдив 2019 " беше превръщането на така наречен " Тютюнев град " в креативен квартал. Десетилетия наред този квартал е бил сърцето на българската тютюнева промишленост, а след рухването на комунизма е приватизиран. " Въпреки че множеството здания са монументи на културата, новите притежатели се интересуват единствено от терена. И защото постройките не могат да бъдат разрушени, те приложиха друга тактичност - просто отстраниха покривите и чакат останалото да бъде свършено от атмосферните въздействия ", споделя Манол Пейков.

Един пропуснат късмет?
 Mariana Tcholakova (DW/R. Breuer)
Мариана Чолакова

" На фона на всички тези значими неща, въобще не искам да разясня концепцията на кмета за ритуално разфасоване на прасета ", споделя Мариана Чолакова. Само ден по-късно кметът даде заден ход: не бил свестен вярно. Това щяло да бъде " обществен опит ", който да сложи началото на спор за българските фамилни обичаи, към които спада и коленето на прасе по Коледа, увери градоначалникът. Няма що - забавен спор директно преди началото на деянията в границите на европейската културна столица.  

Но както наподобява, същинската скотщина не са прасетата, а неналичието на капацитет. Историята и атмосферата на втория по величина български град предлагат всички условия за една европейска културна столица. Старите привички, назавършените строителни обекти и обществената дискриминация обаче могат да провалят целия план. И по този начин той да си остане единствено " един пропуснат късмет ", споделя опасението 
Автор  Райна Бройер
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР